Hoe fitter hoe weerbaarder tegen Corona

Ik merk in het dagelijkse leven, dat een deel van de mensen nog steeds erg bang is voor het krijgen van Corona virus. Het effect daarvan is, dat men neigt, om zoveel mogelijk thuis en binnen te blijven. Dit leidt vaker tot minder bewegen, maar laat dit nu net een averechts effect hebben op de weerbaarheid tegen Corona. Hieronder wordt dit nader toegelicht.

Fitheid
Als u fit bent, heeft u een betere weerstand tegen virussen! We zitten nu met z’n allen thuis, waardoor de kans op lichamelijke inactiviteit groter wordt. Dat geldt zeker ook voor sommige die door een bepaalde aandoening (artrose) al wat minder actief kunnen zijn. We moeten de huidige situatie aangrijpen als aanleiding om echt in beweging te komen. Bewegen versterkt ons afweersysteem. Maar hoe werkt dat dan? En wordt ons afweersysteem dan al op heel korte termijn sterker?

Afweersysteem zwakt af na je 50ste
Het afweersysteem beschermt ons tegen het binnenkomen van micro-organismen. Het zorgt daarmee voor het voorkomen van ziektes. Na het 50ste levensjaar neemt de werking van het afweersysteem geleidelijk af, waardoor de gevoeligheid voor onder anderen infectieziekten en auto-immuunziekten geleidelijk toeneemt.

Bewegen versterkt het afweersysteem
Hoe gaaf is dat! En ook heel bemoedigend! Dat lichamelijke activiteit veroudering van het afweersysteem kan tegengaan. Ouderen die lichamelijk actief zijn, laten een verminderd risico op infecties zien. Juist bij mensen die kwetsbaar zijn, blijkt dat lichamelijke activiteit leidt tot een versterking van die onderdelen van het afweersysteem, die normaal afnemen bij het ouder worden. ‘Lichamelijk actief’ kan overigens ook bewegen op een stoel zijn, voor mensen die niet meer kunnen lopen. Of de armen intensief bewegen, met een zak rijst in de handen. Het moet een beetje moeite kosten, dat wel. Positieve effecten met bewegen bereik je al door 5 dagen per week 30 minuten per dag ‘ matig tot intensief’ te bewegen. Het gaat uiteindelijk om een toename van de activiteit van het hart waardoor een sterkere bloedsomloop ontstaat.

Bewegen zorgt voor een sterkere bloedsomloop
Bij al deze bovengenoemde processen, speelt de bloedsomloop een belangrijk rol. Door te bewegen ontstaat een toename in de activiteit van het hart, verwijding van bloedvaten en snellere bloedstroom. Deze sterkere bloedstroom zorgt er voor dat belangrijke cellen van het afweer systeem goed door het lichaam verspreid worden. Onze afweer wordt sterker!

Op welke termijn mag je een effect van bewegen verwachten?
Het liefst meteen beginnen. Elke dag is meegenomen.